D1.5 Sudjelovanje na konferenciji s posterom ili izlaganjem

Grupa je sudjelovala na znanstvenom sastanku Hrvatskog Fizikalnog Društva s posterskim izlaganjem naslova “Primjena tehnika dubokog učenja u fizici teških iona”.

Kako je primarni cilj projekta studiranje dugodosežne “ridge” strukture u dvočestičnim kutnim korelacijama, glavna prepreka koja otežava to istraživanje je visoka pozadina koja potiče od snopova čestica u kojima su čestice jako korelirane, no nisu dio ridge korelacije. U svrhu razumijevanja i eventualnog uklanjanja te pozadine, usredotočili smo se na istraživanje naravi i porijeklo samih snopova. Originalno se to uklanjanje namjeravalo vršiti korištenjem varijable transverzalnog sfericiteta, ali autokorelacije između transversalnog sfericiteta (varijabla koja ovisi o obliku događaja) i dvočestične kutne korelacijske funkcije (koja također ima ovisnost o obliku događaja) donekle onemogućuju nezavisna mjerenja. Stoga smo paralelno sa sfericitetom krenuli s implementacijom nove obećavajuće metode za detekciju i izoliranje tih snopova koristeći neuralne mreže i strojno učenje.

Ovdje se može vidjeti website sastanka, a klikom na sliku lijevo otvara se link na poster.

Na konferenciji “MicroPattern Gaseous Detectors Conference 2019 (La Rochelle, Francuska) održali smo predavanje “Correlation of optical and electrical measurements of the delayed discharge propagation in GEM detector” u suradnji s A. Utrobičić.

Ovdje se može vidjeti website sastanka, a klikom na sliku lijevo otvara se prezentacija.